- eller lær at elske at strikke prøver!

For nogle er prøver en prøvelse og hvorfor bruge tid på at strikke prøver? Der er mange svar!
- Man skal kende sin strikkefasthed
- Hvis man ikke vasker sin prøve, finder man for sent ud af om garnet ændre sig i vask
- Man får øvet sig på et mønster, så man undgår fejl, når man går i gang med det endelige projekt
- Det er, når man strikker prøver, man får nye ideer
- Det er sjovt at lege, alting behøver ikke føre til noget

For nogle er strikkeprøver en prøvelse. Jeg elsker at strikke og væve prøver! Prøver er en helt uundværlig del af mit liv med garn! Uundværlig for man kommer ikke langt uden – men man kommer let galt af sted. Jeg laver farveprøver, kvalitetsprøver, vaskeprøver og jeg strikker og væver teknikprøver – og det er helt klart favoritten.

strikkefasthedderDen nødvendige prøve
Mange synes, det er kedeligt at skulle i gang med en prøve, når man nu lige har købt noget skønt garn og så bare helt vildt gerne vil i gang. Vi strikker alle forskelligt, holder lidt forskelligt på pindende, nogle stramt andre løst, og det påvirker det endelige resultat. Sætter man 10 forskellige strikkere til at strikke den samme prøve, vil deres prøver ikke være ens, selvom både garn, mønster og pindetykkelse er det samme. Forskel i og betydningen af strikkefasthed ses tydeligt på de to prøver til venstre! Brug samme pindetype til prøve og projekt Bemærk, skal du strikke rundt, så skal prøven også strikkes rundt, skal du strikke frem og tilbage, så skal prøven også strikkes frem og tilbage, kort sagt: prøven skal strikkes på samme måde som selve strikkeprojektet.

Den nødvendige strikkeprøve skal være stor – mindst 15 x 15 cm.
Drejer det sig om en ting, hvor målene skal passe, er det faktisk ret afgørende at man overholder den rigtige strikkefasthed, ellers bliver blusen for stor eller for stram. I disse tilfælde er en strikkeprøve altså helt nødvendig. Det er måske mindre vigtigt i sjaler og tørklæder, og her skriver jeg heller ikke altid strikkefasthed, jeg lader det være op til den enkelte at vurdere kvaliteten. Kan man lide, hvad man strikker, må det være rigtigt! Strikker man vægophæng eller dækkeservietter, som skal stives eller sofapuder, som skal filtes, så er strikkefastheden underordnet – eller? Det er vel ikke fedt hvis dækkeservietterne dækker til halvanden kuvert eller at sofapuden skrumpede ind til en nålepude?

Prøver skal vaskes og efterbehandles
Meget garn forandre sig i vask, og når prøven lige er strikket, ligner den jo ofte en krøllet klud, i alt fald her i firmaet, for mit strik er ofte let og luftigt og med mange huller og garnet er tyndt. Strikketøjet bliver først helt rigtigt og helt færdigt, når det har været vasket – og ja spændt op eller presset, kort sagt, prøven skal udsættes for samme efterbehandling, som den færdige bluse eller trøje. Først nu kan man måle sine prøve.
Mål prøven: Sæt 2 knappenåle i prøven med 10 cm afstand, og tæl maskerne mellem nålene. Gør det både i bredden og også i højden, hvor du tæller, hvor mange pinde der er mellem nålene. Passer målene ikke med dem, som er opgivet i opskriften, må man i gang igen med større eller mindre pindestørrelse. Læs om opspænding.

Den sjove prøve
Der kan være mange andre grunde til at strikke prøver! Det er sjovt at lade fantasien få afløb og bare strikke derudaf på en nyt mønster og derefter sidde og filosofere lidt over, hvordan man nu kunne strikke den anderledes. De gode spørgsmål: hvad nu hvis? Mon man kan?

mønsterlegmønsterlegVariationer over samme tema
De 2 prøver er fra bogen Let og luftig strik, som indeholder mange forskellige prøver. Dels kvalitetsprøver og prøver med variationer over samme mønster.
Køb hæftet nu til kun 50 kr. (førpris 198 kr).

Og sidst men absolut ikke mindst: vi leger for lidt!
vi vil altid lave noget nyttigt. At strikke og væve prøver behøver ikke altid at føre til noget praktisk i form at en fornuftig bluse til barnet eller et tørklæde til manden. Det må gerne være leg og massevis forsøg og prøver. Og hvad sker der så? man udvikler sig – for det er bl.a. gennem leg, at man udvikler sine færdigheder og bliver dygtigere.

Mønsterbibliotek
Men den håndgribelige effekt at alt dette ”prøveri” er - hvis man altså husker at sætte små sedler på prøverne med oplysning om kvalitet mm. – et personligt mønsterbibliotek, som man kan dykke ned i igen og igen.

Lær at elske at strikke prøver :-)

Modtag nyheder om nye varer, tilbud og begivenheder

SPAR FRAGTEN!

Fri GLS fragt indland
På ordre over 600 Kr.*

*Sendes som pakke uden omdeling