Garner
Moskusuld

En moskusokse kaldes umimmak på grønlandsk og ulden hedder qiviut, og det er noget af det varmeste og mest bløde og lækre uld der findes!
Moskusoksen hører til de skedehornede samme gruppe som gazeller, antiloper, okser, får og geder, den er lidt svær at placere familiemæssigt, men de fleste zoologer regner den med til underfamilien Caprinae, dvs. at den er mere en ged eller måske får end en okse!
Mit moskusgarn kommer fra dyr, som lever vildt i Grønland ved Kangerlussuaq. De skydes hvert år omkring februar. Kødet spises, og ulden rives af skindet. Det grønlandske hjemmestyre bestemmer hvert år, hvor mange dyr der må skydes. Moskusoksen er ikke en truet dyreart, men da hvert slagtet dyr kun giver ca. 750 gram til 1 kg qiviut, er det en meget begrænset ressource. Det er en lang og arbejdskrævende proces at fremstille garn af moskusuld.
Moskusgarn er et meget eksklusivt produkt!
Der er 2 slags uld på en moskusokse: dækhår og underuld. Det er den brune underuld, som kaldes qiviut, som bruges til garn. Denne uld er ekstrem blød og let og den er ca. otte gange så varm som uld fra får. Ulden har nogle specielle egenskaber, den filter ikke, og den ulder ikke. Den er meget tør og har ikke meget fedtindhold og ingen lanolin. Det betyder at ulden ofte kan bruges af uld-allergikere.
Når man arbejder med denne skønne uld, er der et par ting, man skal være opmærksom på. Strikvarer af ren moskusuld, har en tilbøjelighed til at strække sig, så huer og pulsvarmere, må godt sidde til. Brug gerne en medløbstråd fx Steam, som indeholder lidt lycra især til ribkanter. Hvis man strikker hul- eller mønsterstrik, er det godt, hvis mønsteret på nogle pinde har færre masker, det hjælper til at holde faconen. Moskusgarn er også supergodt at blande med andre kvaliteter.
Magiske Garner har én kvalitet: Den er spundet i Tyskland for Niviarsiaq Uld ved Birthe Melin Andersen i Kangerlussuaq. Garnet er ca. Nm 12/2 dvs. det er to-trådet og at 25 gram løber 150 m. se her Moskusgarn,
Se tørklædet Spydspidser - og pulsvarmerne Kalidus - mfl!
Farver, kvaliteter og pindestørrelser

Når vi strikker med de tynde garner, vil man ofte strikke med 2 eller flere tråde, for at få lidt fylde. Her er det oplagt at blande to kvaliteter, det giver muligheder både farve- og strukturmæssigt. Mine garner er nøje farveafstemt, for jeg forsøger i hver kvalitet at have en palette af farver, som så vidt muligt passer sammen på tværs af kvaliteter.
Aktive Garner
![]() |
"Aktiver garner er garner, der ved efterbehandling uden brug af særlige kemikalier ændre udseende, tykkelse eller længde" |
Naturgarner
![]() |
Uldgarn - hørgarn de klassiske vævegarner som har været brugt i disse egne siden tidernes morgen. Fra 1700 tallet kom så bomuldsgarnet, siden hen har vi fået muglighed for at bruge en stor variation af garner i naturmaterialer. |