silkesommerfugl

Silke - skøn og skinnende eller nopret og nistret!

Det er silkesommerfuglens larver, som spinder de fine silketråde. Det lille dyr kan spinde op til 1200 m ekstra fin silke, når den forpupper sig i sin kokon. 

silkefremstillilngKineserne opdagede denne skønne fiber, og de var alene om den viden i mange hundrede år. På et tidspunkt blev nogle silkelarver smuglet ud af Kina, og siden har der været silkeproduktion mange steder i verden.

Når vi udvinder silke, så hasper vi den af kokonen. De første meter, der haspes af, er de fineste. Denne haspesilke kommer sjældent i handelen. Herefter kommer forskellige kvaliteter af shappesilke (Spun Silk) . Resterne af kokonen kartes og spindes til det, vi kalder råsilke eller bourettesilke.

Morbærsilke
Der er flere slags sommerfugle. Morbærsommerfuglen, er en sommerfugl, som mennesker har fremavlet, og den er helt afhængig af mennesker for at overleve.
Spun silk Nm 60/2 er en af de finere kvaliteter morbærshappe. Tråden er blank og glat. Den er stærk og er velegnet til både trendtråd se fx Væv P19 og til broderi og så kan den også bruges i symaskinen.
Til håndstrik er den mest velegnet som medløbstråd.

transparens 263Tussahsilke
De ”vilde” sommerfugles silke, kaldes Tussah, shantung eller vild silke. Denne er silke ikke helt så hvid som morbærsilken, den er også mere grov og mat. Jasper er 100% Tussah, den er smukt nistret og er, selv om den er entrådet, trendstærk se det vævede tørklæde Transparens, her til højre.
Den er flot som medløbstråd  til strik sammen med mange andre garner, fx Milano, som i det strikkede tørklæde Snakes and Ladders herunder, og med Linus 2 (hør 17/2) i fx sommerblusen Sommer Tee.

snakesnladders 263Silken har rigtig mange gode egenskaber, den føles sval på en varm sommerdag og varm, når det er koldt.
Silke skal vaskes i hånden ved 30 grader. Silke skal ikke vaske ofte – hæng det til luftning, hvis det ikke er tilsmudset.

 

Modtag nyheder om nye varer, tilbud og begivenheder

SPAR FRAGTEN!

Fri GLS fragt indland
På ordre over 600 Kr.*

*Sendes som pakke uden omdeling