En moskusokse kaldes umimmak på grønlandsk og ulden hedder qiviut, og det er noget af det varmeste og mest bløde og lækre uld der findes!

Jeg har ofte mindre partier af moskusgarn (2 trådet og naturfarvet),  hvis du er interesseret i at få beked, så  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Moskusoksen hører til de skedehornede samme gruppe som gazeller, antiloper, okser, får og geder, den er lidt svær at placere familiemæssigt, men de fleste zoologer regner den med til underfamilien Caprinae, dvs. at den er mere en ged eller måske får end en okse!

Mit moskusgarn kommer fra dyr, som lever vildt i Grønland ved Kangerlussuaq. De skydes hvert år omkring februar. Kødet spises, og ulden rives af skindet. Det grønlandske hjemmestyre bestemmer hvert år, hvor mange dyr der må skydes, og denne jagt giver en kærkommen ekstra indtægt til fangerne. Moskusoksen er ikke en truet dyreart, men da hvert slagtet dyr kun giver ca. 750 gram til 1 kg qiviut, er det en meget begrænset ressource. Det er en lang og arbejdskrævende proces at fremstille garn af moskusuld.

Moskusgarn er et meget eksklusivt produkt!

Der er 2 slags uld på en moskusokse: dækhår og underuld. Det er den brune underuld, som kaldes qiviut, som bruges til garn. Denne uld er ekstrem blød og let og den er ca. otte gange så varm som uld fra får. Ulden har nogle specielle egenskaber, den filter ikke, og den ulder ikke. Den er meget tør og har ikke meget fedtindhold og ingen lanolin. Det betyder at ulden ofte kan bruges af uld-allergikere. 

Når man arbejder med denne skønne uld, er der et par ting, man skal være opmærksom på. Strikvarer af ren moskusuld, har en tilbøjelighed til at strække sig, så huer og pulsvarmere, må godt sidde til. Brug gerne en medløbstråd fx Steam, som indeholder lidt lycra især til ribkanter. Hvis man strikker hul- eller mønsterstrik, er det godt, hvis mønsteret på nogle pinde har færre masker, det hjælper til at holde faconen. Moskusgarn er også supergodt at blande med andre kvaliteter.

Magiske Garner har én kvalitet: Den er spundet i Tyskland for Niviarsiaq Uld ved Birthe Melin Andersen i Kangerlussuaq. Garnet er ca. Nm 12/2 dvs. det er to-trådet og at 25 gram løber 150 m. se her Moskusgarn,

Magiske Garnes moskusuldgarn er forsynet med et årstal, det er året, hvor ulden er høstet.
Garnerne er naturfarvet. 

Se tørklædet Spydspidser - og pulsvarmerne Kalidus - og der er flere modeller undervejs!

Modtag nyheder om nye varer, tilbud og begivenheder

SPAR FRAGTEN!

Fri GLS fragt indland
På ordre over 600 Kr.*

*Sendes som pakke uden omdeling