Vævet tørklæde i hør og uld
MAGISKE GARNER har specialiseret sig i anderledes garner til vævning og strik. De fleste af garnene kan også bruges til meget andet, bl.a. hækling, broderi og knipling. Mange af garnerne er fremstillet af naturens egne produkter, men der laves efterhånden så mange spændende nye materialer med overraskende og brugbare egenskaber, så derfor finder du også enkelte "kunststoffer" blandt de MAGISKE GARNER fx refleksgarn.
Mange af garnerne er fremstillet af naturens egne produkter, men der laves efterhånden så mange spændende nye materialer med overraskende og brugbare egenskaber, så derfor finder du også "kunststoffer" blandt de MAGISKE GARNER fx refleksgarn.
Få besøg af MAGISKE GARNER.
Se mere her!
Om garnerne
Jeg forhandler kvalitetsgarner til væv og strik. Jeg har et sortiment af gode "grundgarner" i uld, hør og silke. Mit speciale er tynde, fine garner og garner med særlige egenskaber. Nogle er overdrejede, nogle har let ved at filte, nogle indeholder elastan, så de bliver elastiske, andre kan reflektere lys osv. Dette bevirker, at en vævning eller en strikket model ændres i efterbehandling, og der opstår nye strukturer og overflader.
Det føles som ren magi, derfor har jeg valgt at kalde mit firma for Magiske Garner.
I dag udvikles så mange nye materialer. Jeg har lagt noget af min kunststofforskrækkelse fra mig, det er lidt ærgerligt ikke at ville bruge et materiale, bare fordi det er menneskeskabt, man skal bare vælge sine garner med kritisk omhu.
Jeg forhandler kun garner af god kvalitet og langt de fleste garner importeres direkte fra producenten, så fordyrende mellemled undgås. De fleste garner er spolet op på små spoler på 25, 50 eller 100 gram.
Jeg tager gerne garner hjem på bestilling, hvis du har brug for en større mængde eller en særlig farve.
Vævning: Garnpakker, kits og inspirationssedler
Du kan selvfølgelig købe "løst"garn, og du kan også købe væveopskrifter uden garn, både i papirudgave (som vi udfaser med tiden) og som pdf.
Som en hjælp til at komme igang med vævningene har jeg lavet garnpakker med afmålt garn til opskrifter som har være bragt i fx Vävmagsisnet
Til nogle af mine opskrifter har jeg pakket kits, dvs væveseddel og afmålt garn.
Jeg lægger løbende kvalitetsbeskrivelserog WIF-filer ud til gratis download.
Kvalitetsbeskrivelser er ikke opskrifter, men de indeholder inspiration til, hvordan man kan bruge garnet, og der skulle være tilstrækkeligt med oplysninger til, at man selv kan beregne sin væveseddel.
WIF filer indeholder bindingstegningen, og de kan importeres af det meste vævsoftware. Herefter kan du enten printe den ud og tage den med til væven, eller du kan arbejde videre på den i dit væveprogram.
Strikkekits og opskrifter - strik til både hænder og hoved!
Til mange af garnerne findes strikkeopskrifter eller kits. Da jeg er uddannet væver er min tilgang til strik naturligvis inspireret af mine vævninger. Jeg ser på materialer og materialeblandinger med en vævers øjne, derved forsøger jeg, at give mine strikmodeller et lille ekstra tvist. Ikke alle modeller er fjernsynsstrik, nogle af dem vil udfordre dig lidt enten på teknik eller materialer!
Nyhedsbrev
Hvis du vil holde dig orienteret om nye garner, nye kits og opskrifter, messer og udstillinger m.v., så skal du abonnerer på mit nyhedsbrev
Mere om vævning
For mig ligger fascinationen ved vævning ikke så meget i den komplicerede og teknisk krævende binding som i materialernes forskellige egenskaber, og hvad det giver af muligheder for at skabe effekter. En enkelt binding i kombination med et magisk garn kan få en vævning til at plissere, krympe, danne spiraler eller måske dutte op i løkker. Det kan opleves som ren magi!
Da jeg startede som praktikant på Lotte Dalgaard’s værksted i 2004, mødte jeg for første gang de nye spændende garner. For mig åbnede det dørene til en helt ny verden i væv. Jeg var betaget dels af tekstilernes skønhed men også af, at det overhovedet kunne lade sig gøre at væve så fint og så sprødt!
De magiske garner ligger i den fine ende af skalaen, så de nye materialer udfordrer os på vores håndværk, de er ikke så lette at arbejde med som de traditionelle mere robuste vævegarner. Men man får så meget forærende, og det er spændende at se, hvordan materialernes specielle egenskaber og enkle bindinger skaber strukturer i stoffet.
Mere om strik
![]() |
Photo courtesy of SchoolhousePress.com
Mary Walker Philips, Elizabeth Zimmermann og Barbara G.Walker |
Når jeg strikker er det ofte, hvad jeg kalder ”de gamle damer”, som har inspireret. Det er Mary Walker Phillips, Barbara G. Walker, Elizabeth Zimmermann, Aase Lund Jensen og Vibeke Lind, de er kilder til en næsten uudtømmelig inspiration og viden. Jeg er uddannet væver, og startede med at sælge vævegarn, men hurtigt blev det også til strikkegarn. Helt praktisk fordi der er bare flere der strikker! Så jeg måtte i gang med pindende igen efter i mange år ikke at have rørt et strikketøj. Jeg var ellers passioneret strikker i sin tid, både på maskine og i hånd og på bogreolen stod de gamle damer og samlede støv, for jeg smider ikke bøger ud, selv om de ikke har været åbnet i 20 år. Støvet er nu pustet af, og de er igen i flittigt brug. Mit første projekt var tørklædet Runer med tydelig inspiration fra Mary Walker Phillips!
Der er nogle elementer, som går igen og igen, når jeg laver strik. Nogle af dem kommer bare, andre har jeg besluttet skal være tilstede. Jeg er inspireret af mine vævninger, jeg kan godt lide at blande kvaliteter fx hør og uld, som jo er en klassisk blanding i væven. Mit strik skal være let, derfor strikkes det tynde garn på forholdsvis store pinde og gerne med mange omslag, så maskerne bliver lange og strikketøjet får en lethed og transparens. De lange tråde minder mig så dejligt om trendtrådene i væven!
Jeg har sat mig for, at der ikke er noget, der hedder vrangside, ordet vrang er så negativt ladet. Begge sider skal være ens, eller i det mindste lige smukke. Opslagninger er ofte med dobbelt garn og så bruger jeg tit kabelopslagning, det er en god basis for et florlet strikketøj. Når jeg arbejder med kraftigere kvaliteter, og i min verden vil det sige med flere tråde sammen, er perlestrik er en favorit. Det lægger sig så fint og fladt, og kan være en god modvægt til tutter og skævvridninger og huller, som ellers findes i mange af mine strikmodeller. Her er det ikke så meget lethed, som er i fokus men blandingen farver og kvaliteter, som giver muligheder for forskellige udtryk.
Når begge sider skal præsenteres og strikketøjet har flere garntyper, så skal der arbejdes med kanterne. Disse egkanter, som man som væver bruger så meget energi og tid på, får også mange overvejelser med, når der skal designes strik. Mine opskrifterne er lavet, så de kan følges ord for ord eller bare bruges som inspiration. Nogle teknikker forstås bedst når de ses udført, så derfor lægger jeg billeder og små videoer på magiskegarner.dk under punktet ”Hjælp & Rettelser”.